Wildkamperen in Europa: Hoe begin je daaraan?

Lore Van Herp
24.9.2024
5 minuten leestijd

Wildkamperen betekent net zoveel als vrij kamperen. Je betaalt niet voor een camping, maar zoekt een leuk plekje in de openbare ruimte om met je camper of tent te gaan staan. Hemels voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

Wildkamperen is officieel niet toegelaten in de meeste Europese landen. Maar voor roadtrippers is er wel speelruimte: HALLO BIVAKKEREN!

In ons land mag je tot 24 uur op dezelfde plek blijven staan. De regels onderscheiden hier ‘bivakkeren’ en ‘kamperen’. Je mag dus steeds rusten of bivakkeren. Bij bivakkeren is het niet de bedoeling dat je de barbecue buitenrolt, hangmat uithangt en je luifel opzet. Het idee is meer: tegen de avond halt houden voor de nacht, ontbijtje nemen en weer verder.

Onderweg mag je dus overal stoppen en slapen, zonder probleem. Je let natuurlijk wel op dat er geen specifieke verbodsborden staan, dat je niet op privédomein staat en dat je de openbare orde niet verstoort. 
Vond je je ideale plekje en wil je langer blijven? 
Dan hoor je dit in regel na te vragen bij de lokale autoriteiten of te bespreken met de buurman of eventuele eigenaar van de plek waar je staat. Je zal zien dat mensen meestal gastvrij en behulpzaam zijn.

Mercedes 508 vintage camper van geparkeerd in de natuur.

Wat met de rest van europa?

Voor het gros van de Europese landen geldt een gelijkaardig principe. In Frankrijk is bijvoorbeeld de bivak-periode anders: Tussen 19:00 en 09:00 mag je ongestoord halt houden.

Europese landen waar vrij kamperen wél kan:

Noorwegen

Zweden

Finland

Schotland

Litouwen

Estland

Letland

Roemenië

Slovakije

Geen wildkampeerder?

Zelf vinden we Campspace een fijne tussenoplossing voor wie niet wil wildkamperen maar ook niet op een strak afgemeten perceeltje op de camping wil staan. In Nederland is er ook Kamperen bij de boer, in Frankrijk kan je lid worden van France Passion om te mogen kamperen op de meest idyllische plekken.

Leave no trace

Of je nu wildkampeert of niet: wat vooral belangrijk is, is dat je goed zorgt voor de omgeving waar je verblijft. Niets beschadigen, nooit afval achterlaten en respectvol zijn naar de mensen op je weg, zijn kleine dingetjes die ervoor zorgen dat we met z’n allen nog lang mogen kamperen.

Deel deze post
Lore Van Herp
Zaakvoerder bij Wildeweg

WELKOM IN HET CLUBKE

Meld je aan om nieuws, tips of last minute-kortingen te ontvangen. Post van ons krijg je enkel als we effectief iets te melden hebben.
Geen spam, geen gezever. Beloofd.

Door op Aanmelden te klikken, bevestigt u dat u akkoord gaat met ons Privacybeleid.
Bedankt! Je inschrijving is goed ontvangen!
Oeps! Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier.
Door op "Aanvaarden" te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de site-navigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.